Rymliga hårda resväskor

Hårda resväskor med mycket plats

Att hitta rätt resväska är en konst. En resväska ska både vara praktiskt, snygg och innehålla allt bagage som du vill ha med dig på resan. Vilken sorts resväska som passar bäst kan skilja sig från resa till resa. För vissa resor passar resväskor med ett hårt skal bäst, resor då hårda resväskor är att föredra är framförallt de resor då du inte själv kommer att hantera ditt bagage på hela tiden. Som när du chackar in bagaget på flygplatsen och flygplatsens hårhänta lastare tar över vårdnaden om ditt bagage. Att ha en mjuk resväska när den slängs omkring bland allt annat bagage på flygplatsen kan vara förödande för väskans innehåll. Ska du flyga och du bara har mjuka saker i ditt bagage så kan det gå bra att köra med en mjuk resväska. Dock så har mjuka väskor ofta remmar och band som ligger i farozonen. Remmar och band är saker som man gärna greppar tag i för att bära väskan, en lastare har inte tid att vara varsam. Så vill du minimera risken för att få en trasig mjuk resväska så försök att dölja remmarna på den så gott det går – knyt fast dem/lägg dem inuti väskan etc.

Resväskor på hjul

Trolleyväska med fyra hjul

En trolleyväska är en resväska på hjul

De flesta resväskor har någon form av hjul på sig som är tänkta att underlätta medförseln av väskan, den ska helt enkelt gå att rulla istället för att bära – vilket kommer att bli otroligt jobbigt efter ett tag. Kollar vi på vikgränsen för bagage så brukar den ligga på runt 30 kilo, vanligtvis lite under – detta beror på vilket bolag man flyger med och i vilken klass. Att gå och bära på en 30 kilos klump kommer att bli jobbigt väldigt snabbt. Speciellt som en traditionell resväska inte direkt är ”bärvänligt”, det är bara en stor rektangulär låda. Den är svår att greppa och handtaget som finns på den är bara gjord för en hand. Den är definitivt inte så bärvänlig som en ryggsäck, inte ens som en axelremsväska. Det här betyder helt enkelt att hjul på dess undersida är väldigt viktigt för att det ska finnas en chans att få med sig resväskan de sträckor man måste frakta den själv.

Det är skillnad på resväskor och trolley-väskor. En trolleyväska är mycket mindre än en resväska ochhar alltid hjul. Det är hjulen som är själva grunden för hela trolley-väskans uppbyggnad. Hjulen är de som väskan alltid står på. När den fraktas så lutas väskan, fortfarande bara hjulen som nuddar marken. Ett handtag fälls upp och det är detta handtag man drar väskan i. Ordet trolley-väska kommer från engelskans ”trolley”. Trolley-väskor är väldigt vanliga att ha med sig som handbagage. Då de är mycket mindre än de hårda resväskorna så är det inga problem att ha dem med som just handbagage inne i flygplanets kabin.

De hjul som sitter på en hård resväska är små och brukar sitta i botten av en av väskans kortsidor. När resväskan ska fraktas så lutas väskan mot hjulen så att det bara är dessa som nuddar marken. Det finns också de modeller som har fler än två hjul på undersidan. Det finns de varianter av resväskor som har ett hjul i varje hörn på undersidan. Dessa resväskor behöver inte lutas för att fraktas med. De dras, ibland bara med ett snöre, helt vågrätt på marken.

Weekendbags den lilla resväskan

Weekendbags är behändiga mjuka resväskor

En mjuk weekendbag som kan tas med på den lite kortare resan

Har du inte behov av att ta med så mycket bagage. Du kanske bara ska vara iväg äver en helg eller i ett par dagar. I dessa fall kan en weekendbag vara perfekt för dig. En weekendbag är en mjuk väska som ändå är ganska så väl tilltagen i storlek. Eftersom den är mjuk så anpassas storleken ganska väl efter hur välpackad resväskan är. Är det inte så mycket bagage i weekendbagen så kommer den inte att vara så stor, då kan den tryckas ihop och blir mycket lättare att hantera. Det finns de weekendbags som kommer med speciella packremmar som löper runt väskan. Dessa remmar kan användas för att spänna åt väskan och få bort all luft som fyller den då den inte är fullpackad. Genast så har man fått en väldigt dynamisk och universell väska. Väldigt energisparande då du alltid kommer att ha en väska med perfekt storlek för bagaget den bär med sig.